Dental Plak

Dental Plak dişler üzerinde, temizlenmeyen gıda artıklarının birikimiyle oluşan mikrobik bir tabakadır. İçerisinde bulunan bakteriler, dental plak dişlerden uzaklaştırılmadığı zaman diş eti iltihaplanmaları başta olmak üzere birçok probleme yol açmaktadır.

Dental Plak belirtileri gözle görülebilen belirtilerdir. Özellikle fırçalama sonrasında bile dişler üzerinde bir tabakanın varlığının hissedilmesi en belirgin özelliktir. Bu tabakalar genellikle dişlerle aynı renkte olabildiği gibi bazen sarıya ve kahverengiye dönük renklerde de olabilmektedir. Ayrıca kötü ağız kokusu da belirtiler arasında yer almaktadır.

Dental Plak oluşumuna yol açan sebeplerin en önemlisi , özellikle yemek sonrası dişlerin hiç ya da yeteri kadar iyi fırçalanmaması sonucu biriken yemek artıklarıdır.

Uzun süre ağız ve diş temizliğinin ihmal edildiği durumlarda dental plak kalsifiye olarak, artık sadece fırçalamayla temizlenmesi mümkün olmayan diş taşlarının oluşumuna sebep olurlar.Özellikle tükürüğünün yapısına göre bazı kişilerde diş taşları temizlikten bağımsız olarak daha da sık görülebilmektedir. Bunun sonucunda diş plağı oluşumu riski de artmaktadır. Ayrıca yanlış diş fırçalama teknikleri ve diş ipi kullanmamak da dental plak oluşumunu tetikleyen bir diğer unsurdur.

Dental Plak komplikasyonlarından en önemlisi diştaşı oluşumu ve buna bağlı diş eti iltihaplanmasıdır. Bunun sonucunda ise diş etlerinin çekilmesi hatta diş kayıplarının yaşanması da muhtemeldir.  Dental Plak oluşumu bu sürecin başlangıç aşamasıdır.

Dental Plak şikayeti ile doktora başvurmadan önce ağız ve dişlerin bakımı yapılmış olmalıdır. Doktorun daha sağlıklı bir muayene gerçekleştirebilmesi için bu mutlaka gereklidir.

Dental Plak teşhisinde fiziki muayene yeterli olmaktadır. Doktor fiziki muayene sırasında Dental Plak belirtilerine rastladığı taktirde Dental Plak tanısını rahatça koyabilmektedir. Daha sonra ise vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmektedir.

Özellikle sertleşmeye başlamış Dental Plağın ağızdan uzaklaştırılması için dişhekiminiz basit ve acısız bir temizlik ve plağın tekrar oluşmasının engellenmesi için bir cila işlemi yapacaktır. Sonrasında size diş fırçalama ve ağız bakımınızı en doğru şekilde nasıl yapacağınıza dair bir ağız hijyeni eğitimi verecektir. Böylece tedavinin birinci aşaması gerçekleştirilmiş olur. Tedavinin ikinci aşamasını ise hastanın ağız ve diş bakımına göstereceği özen belirlemektedir.

Dental Plakların dişlerden temizlenmesinden sonra tekrar oluşmaması için hastaların ağız ve diş bakımlarına özen göstermeleri ve uygun diş fırçası ile diş ipi kullanmaları gereklidir.

 Ayrıca, doktor kontrollerini de kesinlikle ihmal etmeyerek gerekli hallerde plak ve diş taşı temizliklerini düzenli bir şekilde yaptırmaları önemlidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!